Alt du trenger å vite om prolaps

5
(220)
Hva er prolaps? Hvordan forhindrer man det? Og hva gjør man når man først har fått det? Les artikkelen vår om prolaps

Hva er en prolaps?

Mellom ryggvirvlene har vi en geléaktig kjerne omfattet av fiberringer. En prolaps er når disse fibrene får rifter og kjernen buler eller lekker ut.

Problemer oppstår når det er liten plass i ryggmargkanalen og en nerve kan komme i klem.

Skiveprolaps er også kjent som skivebrokk finner sted i ryggvirvelen (ryggsøylen), mest vanlig i korsrygg eller nakke.

En skiveprolaps kan forårsakes av én eller flere av de følgende tingene:

 • Skiveslitasje – Skiveslitasje forekommer når skiven er ute av stand til å gjenopprette eller regenerere nytt og sunt vev. Skiven blir svekket over tid, noe som gjør den sårbar for den minste skade.
 • Skivebukning – Mellomvirvelskivene består av en kjerne som er geleaktig med bruskringer rundt. Skivebukning forårsakes gjerne av slitasje/aldring, tung vekt eller press. Dette fører til at den geleaktige kjernen svulmer opp eller blir feilplassert. Dette gjør at kjernen kan berøre og gnisse mot andre strukturer, som nærliggende knokler og andre nerver.
 • Skivebrokk – Dette er resultatet av en ubehandlet skivebukning eller forårsakes av tung løfting eller store mengder press.
 • Fortynning av skiven – Ifølge MAYFIELD Brain & Spine sin forskningsrapport tørker proteinene i skivene ut over tid. Dette gjør skivene stivere, noe som gjør bevegelse vanskelig. Fortynningen forårsakes av vanntap. Det lille rommet/gapet mellom ryggvirvlene begynner å kollapse slik at spinalkanalen smalner. Innsnevringen komprimerer etterhvert ryggsøylen og nerver, noe som forårsaker en god del smerte.
 • Skivedegenerering med osteofyttdannelse (påleiring omkring leddet) – Ifølge medisinske tidsskrifter har skiven i ryggraden begrenset tilgang til blodstrømmer. Når skiven er skadet, vil den derfor miste en god del blodtilførsel som er nødvendig for helbredelse og det blir dermed vanskelig for enhver å komme seg fra dette. Gener og høy alder er faktorer som kan holdes ansvarlige for denne typen feil.

Alle 33 virvler er viktige

Vet du nøyaktig hvor viktig ryggbenet ditt er? Tro det eller ei, den består av mange knokler/virvler som utgjør hele spinalstrukturen også kjent som ryggraden eller ryggsøylen.

Ryggraden består av flere knokler som utgjør ryggvirveltrukturen. De er:

 • 7x halsryggrad (cervical)
 • 12x brystryggrad (thoracic)
 • 5x korsryggrad (lumbar)
 • 5x korsben (sacrum)
 • 4x haleben (coccyx)

Dette blir totalt 33 separate knokler i hele ryggvirvelstrukturen. Selv om ryggraden er bygget for å tåle vekt, støt og opprettholde fleksibilitet, kan alder forårsake én eller flere av skiveproblemene som skjer de fleste eldre. Slike skader kan skje enhver person på enhver alder, men i de aller fleste tilfellene skjer det på grunn av aldring.

Hva er skivenes viktigste formål og trenger vi dem egentlig?

 • Alle ryggsøyler består av 5 ulike bein med totalt 33 ryggvirvler. Disse 33 virvlene justeres og polstres av skiver.
 • Disse skivene beskytter virvlene ved å absorbere sjokk og støt som forekommer ved daglige normale aktiviteter som spasering, klatring, løfting, vridning og selv under ekstremsportsaktiviteter.

Hva forårsaker en skiveprolaps?

Skiveprolaps, også kjent som skivebrokk, finner sted i ryggvirvlene (ryggradstrukturen). Før en alvorlig ryggskade oppstår, vil symptomene vanligvis kjennes lenge før problemet blir verre. Skiveprolaps forårsakes vanligvis av alder eller tøffe sportsaktiviteter.

Det betyr simpelthen å oppleve at et kroppsorgan eller bein befinner seg i en ustabil eller unormal posisjon eller tilstand. Vanligvis identifiseres det som utglidning eller feilplassering fra original posisjon.

Det følgende er de vanligste faktorene som forårsaker at en person opplever en skiveprolaps:

 1. Utilsiktede kollisjoner kan forårsake plutselige rykkbevegelser, støt og vekt i de mest unaturlige posisjonene. Disse plutselige rykkbevegelsene kan skape overrotasjon i skivene og føre til en unaturlig posisjon og forårsake at skivene kollapser.
 2. Alder er en vanlig faktor når det kommer til skiveprolaps. Aldring alene kan redusere helsesyklusen til ryggraden, regenerering og beinstyrke. Etter hvert som alderen øker, vil holdbarheten til skivene begynne å forringe og miste sin evne til å absorbere sjokk eller opprettholde fleksibilitet.
 3. Ekstremsport kan føre til en skiveprolaps. De tøffe og harde støtene en sportsutøver opplever kan føre til alvorlige ryggskader. Slike støt eller kollisjoner kan føre til permanent skade eller skade en person på en slik måte at helbredelse eller gjenopprettelse av styrke aldri kan oppnås.
 4. Nevropati forbindes med en dårlig kilde til vitamin B12 eller magesyrens manglende evne til å bistå i absorpsjonen som fører til en slik mangel. Mangel på vitamin B12 vil etterhvert føre til blodmangel, nerveskade og degenerasjon av ryggmargen.
 5. Konsekvent tung løfting kan enten bryte eller styrke ryggen din. En skiveprolaps kan være potensiell dersom pasienter konsekvent løfter tunge ting i lange perioder om gangen. De konsekvente bevegelsene under press kan slite ut og ødelegge strukturen på skivene.
Vondt i korsryggen

Hvordan forhindrer man skiveprolaps?

Enhver ryggskade forbindes vanligvis med en årsak som stammer fra daglige fysiske aktiviteter. Med mindre det er en genfeil, blir de fleste skivene i ryggen skadet på grunn av overbruk eller misbruk av ryggen med tyngder. Dette gjør skivene mye skjørere og leder etter hvert til en skiveprolaps. Selv om en skiveprolaps er en tilstand som ikke kan kontrolleres eller unngås, vil følgende være noen metoder og trinn som kan bidra til å redusere muligheten for å oppleve en skiveprolaps:

1. Bruk riktig og effektiv løfteteknikk

Dersom du er en løfter, må du vite hvordan du løfter korrekt med den rette posisjonen og holdningen. Gjør du ikke dette vil det ikke umiddelbart ha noen påvirkning (med mindre det er veldig tungt), men du vil kunne begynne å kjenne symptomer på en mulig skadet skive. Den beste måten å løfte er å bøye knærne dine mens du holder ryggen din rett, lener hodet ditt fremover og bruker benmusklene for å løfte og støtte den tunge vekten. 

2. Oppretthold et sunt kosthold

Visste du at overvekt kan legge press på korsryggen? Det er ideelt å opprettholde et sunt kosthold for å forhindre overdreven vektøkning som kan bli et alvorlig problem i fremtiden. Ikke bare forhindrer en sunn vekt overdrevent press, men det å spise sunt gir beinene dine alle de nødvendige vitaminene og næringsstoffene de trenger for å holde seg i tipp-topp form.

3. Tren på å få en utmerket kroppsholdning

Det er nyttig å trene på en god kroppsholdning i løpet av dagen. Mennesker bør stå med skuldrene bakover og magen strammet mens korsryggen holdes rett. Selv om dette er litt av en militær protokoll, vil det å trene på en god holdning oppmuntre en sunn formasjon under regenerasjonsprosessen (helbredelses- eller fornyelsesprosessen).

4. Tøying er nødvendig for kropp og bein

Skal vi være ærlige, tøyer de fleste av oss ikke engang når vi våkner opp om morgenen, bortsett fra hender og armer. Tøying er nødvendig for kropp og bein. Dersom du ender opp med å sitte i samme posisjon i lang tid, vil du føle deg som «Blikktømmerhoggeren».

Du bør ideelt få inn en uttøyings økt av og til for å unngå følelsen av å stivne eller muskler som spennes. Slik spenning og stivning krever mer muskulær kontroll, noe som kan være smertefullt og vanskelig for ryggen din.

4 øvelser for å forebygge ryggproblemer og lette smerter som allerede har oppstått.

Tøyøvelse: Ekstensjon-liggende
Ekstensjon, liggende
Fleksjon, liggende
Tøyeøvelse: liggende på rygg sidebevegelser
Ryggliggende sidebevegelse
tøyeøvelser: ettbeins bekkenløft
Liggende ettbens bekkenløft

Bilder av © ExorLive.com

5. Korrekt styrketrening

Uansett alder, bør trening være en del av din daglige aktivitet. Det å finne nok tid til å trene ryggmusklene dine kan bidra til å redusere eventuelle muligheter for fremtidig ryggskade. Jo sterkere du blir, desto mindre sjanser er det for å oppleve skadede og svakere skiver. Aerobic-trening er en av de beste formene for trening for pasienter som har alvorlige ryggproblemer.

6. Slutt å røyke/snuse

Røyking er allerede skadelig for helsen og det verste er å føle smerte fra røyking. Sigarettrøyken øker risikoen for smerte i korsryggen. Sigarettrøyk forbindes med en økning av fotolyse, noe som også kan svekke leddbånd i ryggen der resultatet blir en ustabilitet i ryggstrukturen generelt. (Pubmed) (European Spine Journal)

Blir man frisk av seg selv?

De fleste (åtte av ti) blir helt bra ved hjelp av fysikalsk behandling og utførelse av tipsene vi ga over. Hos de fleste tørker prolapsen inn, sånn at man ikke har smerter fra at nerven blir presset på.

Når må man ta kontakt med lege/akutt hjelp?

Dersom du opplever noen av følgende punktene er det på høy tide å ta seg en tur til legevakten:

 • Mister kraft/føler deg svak i begge bein
 • Mister kontroll over blære eller endetarm
 • Kraftige ryggsmerter som blir verre
 • Nummenhet i seteregionen og kjønnsorganer

Dette er tegn legene ser etter for å fastslå om det er alvorlig nerveskade som krever akuttbehandling.

Når skal man vurdere operasjon av prolaps?

Ved symptomer som de ovenfor vil legen sende deg akutt på sykehus for videre diagnostikk og eventuell operasjon.

Målet med operasjonen er å avlaste nerven slik at smertene og symptomene avtar, men også forhindre at ikke man får varige nerveskader.

Operasjonen foregår i de fleste tilfeller med mikrokirurgi hvor man går inn i et lite snitt på 2-3 centimeter, her vil kirurgene fjerne den delen av skiven som har sklidd ut og som presser på nerven(e).

Dette foregår i full narkose og tar under 1 time. Du reiser gjerne hjem samme og og de fleste har ikke behov for utvidet rehabilitering etterpå.

Operasjon av prolaps har en høy suksess med 9 av 10 som blir operert blir mye bedre.   

Oppsøk videre medisinsk behandling og fysioterapi

Ryggen (ryggraden) er én sofistikert nerve-, muskel-, og skjelettstruktur. Det er derfor det nesten aldri er mulig å diagnostisere problemet på første forsøk og det å ignorere dine mindre ryggsmerter kan utvikle seg til en alvorlig tilstand i fremtiden. Det å identifisere den minste smerte eller problem kan være en møysommelig prosess for pasienten og legen.

Til en komplett diagnose er stilt, er det alltid usikkert hva som er den faktiske årsaken til smerten. Derfor vil det å oppsøke profesjonell medisinsk behandling eller fysioterapi være den beste veien å gå.

Rådfør deg med fysioterapeutene, informer dem om eventuelle hjelpemidler som har en tendens til å lette smerten. Informer dem om eventuelle triggere som utløser smerten eller den skadede skiven.

Konklusjon

Skiveprolaps er en alvorlig tilstand som kan skje nesten hvem som helst til enhver tid. Det å forstå symptomene og tilstandene kan hjelpe både pasienter og individer til å unngå fremtidige uhell eller selv fatale skader.

Dersom du fant artikkelen vår nyttig, gi den en stjernevurdering og gjerne skriv en kommentar om dine spørsmål rundt prolaps. Vårt faglige personell er tilgjengelig for å svare.

Likte du artikkelen vår?

Klikk på en stjerne for å gi den en vurdering

Gjennomsnittlig vurdering 5 / 5. Vurderinger: 220

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Picture of Stian Nyhus

Stian Nyhus

Fysioterapeut Stian Nyhus leverer mer enn bare fysioterapi, han har en behandlingsmetodikk som sikrer deg rask smertelindring mot dine plager, og holder deg langsiktig frisk.