Hvorfor har du nakkesmerter og hvordan kan det forebygges?

5
(26)


Sliter du med en stiv og vond nakke? Kjenner du at smertene i nakken reduserer livskvaliteten og forhindrer deg fra å gjøre det du virkelig har lyst til? I denne artikkelen ser vi på årsaker til nakkesmerter og hvordan du kan forebygge nakkeplager før de oppstår eller redusere smertene hvis de allerede er til stede.

 

Hva er årsakene til nakkesmerter?

Det er ingen tvil om at smerter i nakke og øverste del av rygg er ubehagelig. Som med alle andre problemer og utfordringer man har i hverdagen, er det lurt å først finne årsaken til problemet. Da blir det enklere å både forebygge og behandle smertene.


Vi presenterer her noen av de vanligste årsakene til at du opplever nakkesmerter:

Stramme og/eller ømme nakkemuskler

Dette er den vanligste årsaken til hvorfor man har nakkesmerter eller andre nakkeplager. Nakkemusklene er enten stramme eller ømme, og det skyldes i stor grad feil eller økt arbeidsbelastning, stress, problemer med synet eller psykososiale årsaker.

 

Kink i nakken

De fleste av oss har på ett eller annet tidspunkt hatt en kink i nakken, og vet at dette ikke er særlig behagelig. Det som kjennetegner en kink i nakken er at man mister bevegelighet i nakken, du kan kjenne brennende eller stikkende smerte som stråler. Smerten kan komme sammen med hodepine. Nakkekink kan enten være forbigående som følge av for eksempel en brå bevegelse, langvarig ugunstig stilling i nakken, men det kan også oppstå i forbindelse med slitasje i nakkevirvlene i ryggsøylen.

 

Nakkehodepine (Tensjonshodepine)

Nakkesmerter og hodepine har ofte en sammenheng og det ene viser seg ofte sammen med det andre. Karakteristisk for nakkehodepine er smerter i den ene siden av nakken, og gjerne i arm på samme side. Smerten stråler derfra fremover langs hodet til tinningen og pannen. Årsaken til denne type smerte er ofte nedsatt bevegelighet i leddene i nakken.

 

Skiveprolaps i nakken

Skiveprolaps i nakken kan merkes gjennom smerter, nummenhet og prikking i armene, er aller mest vanlig for aldersgruppen 40 til 60 år, og kan skyldes en sprukken mellomvirvelskive som legger trykk på nervene i nakken.

Hvordan kan du selv forebygge nakkesmerter?

Det aller beste, uansett hvilket problem det er snakk om, er å forebygge problemet og hindre at det oppstår i utgangspunktet. For å forhindre og forebygge nakkesmerter trenger du informasjon om hvordan. Det får du her:

  1. Styrk nakkemusklene

    Som med veldig mye annet kan du forebygge skader, smerter og andre plager gjennom å styrke musklene rundt det aktuelle området. Et gjennomsnittlig hode hos en voksen person veier opp mot fem kilo, og det er derfor naturlig at nakkemuskulaturen, som holder hodet oppe, kan få smerter og plager ved brå eller uvante bevegelser, eller gjennom slitasje over tid. Ved å styrke nakkemusklene med spesifikke øvelser vil du kunne unngå mange av disse plagene før de oppstår, og det er det aller beste.

  2. Tøying av nakkemusklene

    På samme måte som du styrker nakkemusklene med spesifikke treningsøvelser, kan du også øke fleksibiliteten og bevegeligheten til musklene gjennom tøying. Stiv nakke er noe de fleste har kjent på, spesielt i dag hvor veldig mange av oss bruker mye tid foran mobiltelefonen, nettbrettet eller PC-skjermen. Gjennom å tøye nakkemusklene regelmessig kan du forhindre plager som blant annet stiv og vond nakke.

  3. Legge trykk

    Når du sliter med nakkeplager kan du ofte kjenne spesifikke områder som er ømme eller vonde. Da kan det ofte hjelpe å legge trykk på det spesifikke området. Det trenger ikke være så lenge, 10-15 sekunder er ofte nok. Det som skjer når du legger trykk er at du øker blodsirkulasjonen, og på den måten strømmer mer friskt blod til stedet du har vondt.

  4. Holdning

    En god metode for å unngå nakkesmerter er å ha en god kroppsholdning. Ved å venne deg til å ha en god holdning, unngår du at nakken får en dårlig vinkel hvor musklene og leddene lettere blir utsatt for plager som kink og stivhet. En god kroppsholdning kjennetegnes gjerne ved at du er rak i ryggen og at skuldrene ligger ved siden av brystkassen, og ikke foran. I det skuldrene ligger lenger frem enn brystkassen, vil du naturlig få en fremoverlent og litt lut kroppsholdning, noe som ikke er gunstig for nakken. For å trene på å ha en god kroppsholdning kan en fin øvelse være å se seg i speilet og presse skuldrene bakover. Da vil man se at ryggen strekker seg ut, og dette er positivt om du vil unngå slitasje på nakken grunnet en ugunstig vinkel.

Oppsummering

Har du spørsmål knyttet til nakken og eventuelle plager og smerter knyttet til den kroppsdelen? Forhåpentligvis har du fått svar på noe gjennom å lese denne artikkelen. Vi har sett på noen av de vanligste årsakene til nakkesmerter, hodepine, kink i nakken og andre nakkeplager, og hvordan du kan forebygge dette gjennom blant annet spesifikke treningsøvelser, tøying av nakken og ha fokus på en god kroppsholdning. I dag bruker veldig mange mye tid foran en skjerm, og det gjør at slitasje på nakkemuskulaturen lett kan forekomme. I noen tilfeller kan spenninger i nakkemuskulaturen oppstå ved bruk av feil fottøy og/eller feilstillinger i ankler, som kan forplante seg via kne-bekken og opp til nakken.  Ved å være bevisst egen kroppsholdning og bruke tid på å trene og tøye nakkemuskulaturen, kan du minimere sjansen for å få nakkeplager.

Kilder og videre lesning
Borge, T.H. (2020). 4 måter å forebygge nakkesmerter på! – Hardworkout. Hentet 03.12.2020 fra https://hardworkout.no/4-mater-a-forebygge-nakkesmerter-pa/.

NHI. (2020). Nakkesmerter, veiviser. Hentet 03.12.2020 fra https://nhi.no/symptomer/muskelskjelett/nakkesmerter-veiviser/?page=2.

Likte du artikkelen vår?

Klikk på en stjerne for å gi den en vurdering

Gjennomsnittlig vurdering 5 / 5. Vurderinger: 26

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Stian Nyhus

Stian Nyhus

Fysioterapeut Stian Nyhus leverer mer enn bare fysioterapi, han har en behandlingsmetodikk som sikrer deg rask smertelindring mot dine plager, og holder deg langsiktig frisk.