De aller fleste nordmenn vil slite med ryggplager på ett eller annet tidspunkt i livet. Ofte blir dårlig holdning og feil sittestilling utpekt som syndebukker, men forskning viser ingen sammenheng. Faktisk kan en avslappet, ledig sittestilling være bedre enn en rett og ”korrekt” positur.
Rygg- og nakkeplager som samfunnsutfordring
Visste du at:
- 1,2 millioner nordmenn opplever problemer med rygg og nakke hvert år
- rygg- og nakkesmerter er den fremste årsaken til sykefravær i Norge
Ifølge Oslo Economics’ rapport om rygg- og nakkeplager var hele 150 000 nordmenn sykemeldt på grunn av disse plagene i 2018. Dette medfører store utgifter for samfunnet, både på grunn av redusert yrkesdeltakelse og i forbindelse med stønad til ulike helsetjenester.
Det er dermed ingen overdrivelse å si at rygg- og nakkeplager er en stor samfunnsutfordring i Norge.
Hekseskudd i korsryggen, også kalt lumbago, er den vanligste formen for ryggplage. Forstrekning i ryggmusklene, slitasje, skjev rygg og stramme muskler er blant andre mulige årsaker til vond rygg.
Feil sittestilling utpekt som syndebukk
Sitter du mye i løpet av arbeidsdagen og har opplevd ryggsmerter? Da en sjansen stor for at du har fått en rekke råd om korrekt sittestilling og rett holdning. Slike tips sirkulerer ikke bare blant enkeltpersoner, men formidles også gjennom media og en rekke helseaktører.
Korrekt sittestilling beskrives ofte helt ned på detaljnivå. Du kan lese om hvor mange graders vinkel du bør ha i knær og albuer, at føttene bør ha full kontakt med gulvet og om hvordan du bør sitte i stolen. Det finnes også flust av ergonomiske produkter for å hjelpe deg til korrekt positur.
Hovedbudskapet er at du bør sitte på en rett og rank måte. Du bør absolutt ikke sitte fremoverbøyd eller synke sammen i stolen. Det er heller ikke anbefalt å lene seg for mye bakover eller mer til én side enn den andre.
Det er bare det, at disse antagelsene ikke støttes av forskning, verken i Norge eller internasjonalt. Faktisk er det ikke vist noen som helst sammenheng mellom ryggplager og sittestilling.
Hvorfor ryggplager ikke henger sammen med feil sittestilling
Det er to problemer med rådene om å korrekt sittestilling og rett holdning.
For det første er ikke ryggraden i seg selv rett. Sett fra siden er den kurvet – den svinger litt inn i både korsryggen og i nakken.
Det mange forbinder med en korrekt holdning er dermed ikke naturlig. Tvert om må vi anstrenge oss om vi skal holde ryggen rett, og musklene vil etter hvert bli slitne av å tvinge korsryggen inn i en rett positur. På sikt kan dette føre til nettopp det vi ønsker å unngå – nemlig stramme, anspente muskler og dermed ryggsmerter.
Den andre utfordringen med rådet om å sitte ergonomisk korrekt er at du vil ende opp i en statisk sittestilling. Og om det noe forskning viser, er det at det ikke lønner seg å låse kroppen i én stilling. I stedet bør du være i bevegelse, selv når du sitter.
Er du avslappet, skjer dette automatisk. Du beveger deg frem og tilbake i stolen, lener deg litt fra side til side og endrer beinstilling. Disse små og naturlige variasjonene i sittestilling gjør godt for ryggen, og er bedre enn en såkalt korrekt kroppsholdning.
Om du sitter mye i løpet av arbeidsdagen, er dermed rådet å sitte på en måte som føles naturlig for deg. Innebærer det å sitte litt fremoverbøyd i blant, er det helt i orden. Aller viktigst er det å være avslappet og ledig i kroppen.
Hjemmekontor og sittestilling
Siden 12. mars 2020 har andelen nordmenn som jobber hjemmefra skutt i været. Noen har hatt hjemmekontor en og annen dag i løpet av måneden, mens andre har hatt en total omveltning og har ikke jobbet på det vante kontoret på lang tid.
Av ulike grunner kan det være vanskeligere å ha den avslappede fleksibiliteten som ryggen har godt av når en arbeider hjemmefra.
Ikke alle er velsignet med eget kontorbord med tilhørende kontorstol der hjemme, og mange må ty til alternative løsninger, som å arbeide fra spisebordet eller fra sofaen. Det kan føre til mindre bevegelighet og uheldige, statiske positurer.
Å ha barn med hjemmeskole kan være en ekstra stressfaktor, ettersom en må sjonglere flere roller enn vanlig i løpet av arbeidsdagen. Fraværet av kollegaen som minner en på å ta en kaffepause, kan også bidra til at kroppen blir mer anspent.
Jobber du hjemmefra kan det altså være lurt å være litt ekstra oppmerksom på måten du sitter på. Kanskje er det verdt å investere i en god stol som gir deg fleksibiliteten du trenger. Og ikke glem de små, men viktige pausene i løpet av dagen.
Hva forårsaker vond rygg?
Vond rygg kan henge sammen med overbelastning og slitasje. Det gjør at ryggproblemer er aller mest utbredt i yrker som innebærer løft og mye tid på beina.
Det kan forklare hvorfor følgende yrkesgrupper er på topp når det gjelder ryggplager:
- pleie- og omsorgsarbeider
- førskolelærer
- kokk og kjøkkenarbeider
- barnehageassistent
Studier viser også en klar sammenheng mellom psykiske faktorer og problemer med ryggen. Stress og søvnmangel, spesielt om det varer over lengre tid, kan være utslagsgivende.
Livsstil spiller også inn. Selv om sitting i seg selv ikke er årsak til ryggproblemer, er det viktig å sette av tid til fysisk bevegelse i løpet av dagen. Det kan være alt fra en halvtimes rolig gange til en intens treningsøkt etter arbeidstid.
Det er også viktig å vite at om du allerede har vondt i ryggen, kan du oppleve en forverring ved å sitte mye. Heller enn å bruke tid på å korrigere egen sittestilling, bør du forsøke å finne ut hva den underliggende årsaken til smertene.
Når bør jeg oppsøke hjelp?
De fleste ryggplagene går over av seg selv nokså raskt, så hvis smerten ikke er spesielt plagsom, er det ikke nødvendig å oppsøke hjelp med det første. I slike tilfeller er det heller anbefalt å rette fokus mot egen livsstil og forsøke å leve mest mulig balansert og aktivt.
Vedvarer plagene, kan det være en fordel å ta en tur til fastlegen eller bestille time direkte hos en fysioterapeut. Vi i Salis Fysioklinikk har kompetansen til å behandle dine ryggplager.
Bestill time online her.
Kilder og videre lesning
Oslo Economics (2019). Bærekraft i praksis: Samfunnskostnader og utfordringer ved rygg- og nakkeplager i Norge, den viktigste årsaken til tapt helse og yrkesfravær https://osloeconomics.no/wp-content/uploads/OE-rapport-2019-21-B%C3%A6rekraft-i-praksis.-Rygg-og-nakkeplager-i-Norge.pdf
The Guardian (2018). Are you sitting comfortably: the myth of good posture.
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/mar/05/are-you-sitting-comfortably-the-myth-of-good-posture
TV2 (2019). ”Riktig” sittestilling hjelper ingenting mot vond rygg. https://www.tv2.no/a/10851144/
Likte du artikkelen vår?
Klikk på en stjerne for å gi den en vurdering
Gjennomsnittlig vurdering 5 / 5. Vurderinger: 17
No votes so far! Be the first to rate this post.
We are sorry that this post was not useful for you!
Let us improve this post!
Tell us how we can improve this post?